fbpx

De slimme woning ten dienste van senioren

Seniors

Connected voorwerpen laten toe om ieders leven te vereenvoudigen. Ze bieden meer comfort door sommige taken te automatiseren of simpelweg de mogelijkheid te bieden om ze vanop afstand te doen. Het is dus een praktische oplossing voor wie een lagere mobiliteit heeft of minder goed hoort of ziet.

De huidige sanitaire crisis die we doormaken heeft de gewoontes overal ter wereld al erg veranderd. Door de bewegingsvrijheid die zo belangrijk is voor ons te beperken, hebben we allemaal onze gewoontes radicaal moeten aanpassen: onze verplaatsingen worden beperkt tot het strikt noodzakelijke, we kunnen niet afspreken met onze vrienden of familie en het vraagt heel wat creativiteit en verbeelding om de tijd thuis door te komen. Tenminste, voor diegenen die het geluk hebben gehad om de ziekte te ontlopen.

En al is deze periode voor sommigen dan misschien wel goed om ten volle te genieten van hun woning – misschien wel een beetje té goed – het toont vooral ook het belang van een aantal fundamentele noden.

Elkaar ontmoeten, praten en zien!

In de eerste plaats herinnert deze moeilijke periode ons eraan hoe belangrijk sociaal contact is voor ieder van ons. Het is de reden waarom vrijetijdsbesteding die we normaal gezien buitenshuis doen (op restaurant gaan, naar een bar, filmzaal of sporten, een verjaardag vieren, …) nu virtueel worden gedaan. Een etentje of aperitief wordt online gehouden, fitnesslessen of zelfs virtuele verjaardagsfeestjes nemen toe om toch maar een beetje normaal te leven.

Jonge mensen zagen de mogelijkheden onmiddellijk en pasten zich snel aan aan de nieuwe gewoontes. Voor oudere mensen, die sowieso al minder de gewoonte hebben om gebruik te maken van digitale oplossingen, is het lastiger om zich aan te passen aan de virtuele mogelijkheden. Senioren die niet gewoon zijn gebruik te maken van een smartphone of tablet, krijgen ongetwijfeld nog meer een gevoel van isolement. Dat is zeker zo wanneer ze niet geholpen worden door kinderen of kleinkinderen die uitleggen hoe ze die moderne communicatiemiddelen moeten gebruiken.

Nochtans kunnen senioren vandaag rekenen op een aantal nieuwe, slimme toestellen die in het dagelijks gebruik erg eenvoudig zijn. Slimme schermen met een camera of een virtuele assistent zoals Google Nest Hub Max, de Facebook Portal of Amazon Echo Show helpen om eenvoudig te communiceren. En het gebruik vraagt geen enkele moeite. Ze zijn perfect aangepast voor wie op een eenvoudige manier in contact wil blijven met z’n naaste.

Nest Hub Max
Google Duo met Google Nest Hub Max

Blijf autonoom én veilig bij je thuis.

Deze crisis toont ook hoe belangrijk het is om te kunnen beschikken over de mogelijkheden die toelaten om onze dagelijkse taken te beheren.

Wanneer ouderen nood hebben aan permanente hulp, komen heel wat van hen in een bejaardenhuis of woonzorgcentrum terecht, simpelweg omdat ze niet meer autonoom zijn of niet beschikken over de middelen die nodig zijn om autonoom te blijven. De huidige crisis zal een aanzienlijke impact hebben wanneer we in de toekomst moeten beslissen om een ouder al dan niet naar een home over te brengen. Zeker wanneer er oplossingen bestaan die hun toelaten om hun autonomie te behouden.

Nuki Smart Lock

Technologische innovaties op gebied van slimme woningen bieden vandaag meer comfort en autonomie aan senioren en maken hen het leven een stuk makkelijker. De mogelijkheden zijn uitgebreid. Voor minder mobiele personen: sommige taken kunnen automatisch worden uitgevoerd, vanop afstand of zelfs per stem met behulp van mobiele toestellen. En voor wie wil waken over de veiligheid van zijn naasten, bestaat er tele-assistentie die u verwittigt als er zich een probleem voordoet.

Vergemakkelijk en automatiseer de dagelijkse taken

Of het nu gaat over het beheer van het verwarmingstoestel, de verlichting, het openen en sluiten van deuren of luiken, nagaan wie er aanbelt of het onderhoud – ja, zelfs dat – er bestaan heel wat oplossingen op de markt. Deze toestellen, die voor sommigen er misschien nogal futuristisch uitzien, zijn erg effectief en zijn even aantrekkelijke omwille van hun gebruiksgemak als hun prijs. Ze maken het leven van wie minder mobiel is, minder goed hoort of ziet aanzienlijk makkelijker.

De belangrijkste revolutie van de afgelopen jaren is zonder twijfel het optimaliseren van stemherkenning. Dankzij stemherkenning en het gebruik van een virtuele assistent, kunnen taken eenvoudig worden uitgevoerd door middel van uw stem. En het gebruik van een virtuele assistent stopt niet bij het uitvoeren van taken! Ze laten ook toe om muziek te beluisteren, de radio te laten spelen, informatie op te vragen, ze beantwoorden om het even welke vraag die je hebt, regelen je dagplanning of bellen iemand in geval van nood, zoals eerder aangegeven.

Hou een oogje in het zeil bij je naasten

Systemen die vanop afstand een oogje in het zeil houden, zijn zowel interessant voor senioren die zo lang mogelijk onafhankelijk willen blijven in hun woning als voor de naasten die zeker willen zijn van hun veiligheid.

Tal van initiatieven zien het daglicht die ouderen toelaten om langer thuis te blijven. Deze oplossingen bestaan er meestal in om bewegingssensoren en alarmknoppen te installeren. Ze registreren de gewoontes van de bewoners en verwittigen de naasten van zodra er zich iets ongebruikelijks voordoet.

Jane
Jane is een slimme thuisoplossing

De slimme woning, een waardevolle hulp in het dagelijks leven

Zoals we hebben vastgesteld, biedt een slimme woning meer comfort in het dagelijks leven van ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit. Deze oplossingen zijn vandaag erg toegankelijk en makkelijk te gebruiken. Het is dus onnodig om ingewikkelde en dure domotica systemen te laten installeren. Iedereen kan de oplossing kiezen die het best bij hem of haar past, in functie van de noden of wensen.

Bij Home Heroes hebben we snel het potentieel ingezien van deze slimme toestellen. Het is onze missie om u te helpen en uitleg te verschaffen over de voordelen ervan en u bij te staan een oplossing te vinden die perfect bij u past. We verzorgen vervolgens de installatie en configuratie van de toestellen en leggen u in detail uit hoe u de toestellen kunt gebruiken. Ontdek de producten en oplossingen die we u kunnen voorstellen via deze link.

Voor meer informatie kunt u ook onze brochure over senioren downloaden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *