fbpx

Beveiligingscamera’s voor buiten: de regels die u moet respecteren

De grote vakantieuittocht komt eraan en steeds meer mensen overwegen de installatie van een connected camera om alles in de gaten te houden, zowel in als rond uw woning.

De Nest en Ring camera’s laten u toe om continu een oogje in het zeil te houden op uw woning en brengen u op de hoogte van elke verdachte beweging, waar u ook bent. Het is zelfs mogelijk om de gemaakte beelden te bewaren in de cloud gedurende verschillende dagen en ze te raadplegen wanneer u dat wenst.

Nu moet u wel weten dat er wettelijke regels zijn die u moet respecteren wanneer u een of meerdere beveiligingscamera’s installeert rond uw woning. We refereren daarbij naar de wet van 21 maart 2007 (de “Camerawet”) die de installatie en het gebruik van beveiligingscamera’s bepaalt en die wettelijk werd aangepast op 21 maart 2018.

Het doel van deze wet is het reglementeren van het gebruik van camerabewaking met het oog op het respect van privacy. Hieronder een beknopte samenvatting van enkele regels die men hoort te respecteren wanneer een of meerdere beveiligingscamera’s worden geïnstalleerd om de omgeving van uw woning te surveilleren:

Regel 1: aangeven van een camerabeveiligingssysteem

U moet uw beveimigingssysteem met camera’s aangeven bij het elektronisch lokket declarationcamera.be. Een eenvoudige en snelle registratie die u uitsluitend op dat online registratieplatform kunt doen.

Regel 2:  Opstellen van een administratieregister

U moet een document opstellen (papier of digitaal) dat u ter beschikking moet houden van de Dienst bescherming van gegevens en van de Politiediensten. In het kader van de installatie van een beveiligingscamera door particulieren, moet dit document volgende informatie bevatten:

  • Uw indentiteit en gegevens (of deze van de persoon verantwoordelijk voor het behandelen van de beelden van uw camera’s)
  • Het type camera en waar ze werden geïnstalleerd (bv. Nest Cam Outdoor IQ aan de voorgevel – permanent geplaatst links van de ingang van de garage)
  • De reden van de installatie (bv. Beveiliging van uw woning)
  • De manier waarop de beelden worden bewaard en hoelang ze bewaard worden (bv. Bewaring in de cloud van de dienst Nest Aware voor een periode van 5 dagen)
  • De manier waarop men informeert over het bestaan van de camera’s (bv. Pictogrammen geplaatst op de gevel)

Het gaat dus om een eenvoudig document dat u dient te voorzien en bewaren gedurende de periode dat de camera in gebruik is.

Regel 3: Verwittig uw bezoekers

U dient een pictogram op een zichtbare plaats aan de ingang van uw woning te voorzien dat aanduidt dat er beveiligingscamera’s zijn. Het dient eveneens het telefoonnummer en de contactgegevens te hebben van de persoon verantwoordelijk voor de bewerking van de beelden van uw camera’s.

Beveiligingscamera’s

Deze 3 regels zijn enkel van toepassing op camera’s die u omheen uw woning plaatst. Ze zijn dus niet van toepassing op camera’s die in uw woning werden gemonteerd.

U kent nu de drie regels die moeten gerespecteerd worden om beveiligingscamera’s te installeren omheen uw huis en de vereisten om de Algemene Regelgeving op de Bescherming van Gegevens (ARBG) te respecteren.

U wenst uw woning te beveiligen? Contacteer ons om meer informatie te bekomen over de verschillende cameramodellen of bezoek de pagina over beveiligingscamera’s. We zorgen eveneens voor de installatie en de configuratie! Ofwel: de meest eenvoudige manier om uw huis te beveiligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *